Mensen zijn eerlijker dan chimps


Mensen hebben een ingebouwd gevoel voor goed en slecht. Dat systeem werkt zo goed, dat mensen zichzelf benadelen als dat eerlijker is. Onderzoekers van de Wellcome Trust Centre for Neuroimaging in Groot Brittanniƫ gaven een groep proefpersonen een zoutoplossing zodat ze erg dorstig werden. De proefpersonen kregen vervolgens te horen dat ze water konden drinken, maar dat ze dat moesten krijgen van een andere proefpersoon die een halve-literfles beheerde.

Vervolgens kregen de proefpersonen een klein slokje water in een glas, waarbij werd verteld dat die paar druppels het enige was dat de andere proefpersoon wilde delen. De persoon die het glas kreeg, had de keus om het slokje te accepteren of het niet aan te nemen. In dat laatste geval kreeg de oneerlijke ‘partner’ met de waterfles ook niets te drinken.

Een meerderheid van de proefpersonen verwierp het aanbod om een klein slokje te drinken. Volgens de onderzoekers in het vakblad Scientific Reports komt dat door ons ingebouwde gevoel voor eerlijkheid. Dat is zo overheersend dat we liever dorstig zijn dan een onredelijke verdeling te accepteren.

Dergelijke tests zijn eerder gedaan met chimpansees. Die namen elk slokje water, hoe oneerlijk de verdeling ook was. Deze mensaap heeft schijnbaar minder behoefte aan gelijke monniken met gelijke kappen. Ze delen wel eten, maar bevoordelen zichzelf daarbij.

Follow Faqtman on Twitter