Mens kan vet proeven


Lange tijd dachten wetenschappers dat de menselijke tong maar vier smaken kon proeven: zoet, zuur, zout en bitter.

Proeven? Je kunt het zien. Foto: © Yurchyk
Toen ontdekte een Japans team een vijfde, umami, de stevige smaak van biefstuk of oude kaas. Amerikaanse wetenschappers voegen daar nu een zesde smaak aan toe: vet.

Ze hebben ontdekt dat er in onze tong receptoren zitten die de smaak van vetmoleculen op kunnen pikken. Hoeveel receptoren je in je tong hebt, verschilt drastisch van persoon tot persoon. Volgens het onderzoeksteam zou dat kunnen verklaren waarom sommige mensen een grote voorliefde voor vet eten hebben.

Proefpersonen met veel van deze receptoren konden vet goed ontdekken in voedsel. Mensen die slechts de helft minder van deze receptoren hadden, wisten vet acht keer minder goed te ontdekken.

Maar wie wordt het dikste? De onderzoekers denken dat een gebrek aan vetreceptoren op de tong betekent dat mensen minder goed kunnen proeven of voedsel dikmakend is. Zij zouden dus sneller een hele zak chips wegwerken dan mensen die proeven dat deze snack moddervet is. Er zijn zelfs aanwijzingen dat dikke mensen die kinderen krijgen, hun kroost minder vetreceptoren meegeven, zodat die kinderen ook dik worden.

Om dat laatste te bewijzen, is meer onderzoek nodig, zo zeggen de onderzoekers van Washington University in Saint Louis.

Follow Faqtman on Twitter