Mens kan 60 procent ouder worden


dreamstime_xs_20981238

Een 10-jarige zoektocht naar de genen die verantwoordelijk zijn voor veroudering heeft geleid tot een lijst van 238 specifieke stukjes genetische code. Verwijder die, en je verlengt de levensduur van een organisme aanzienlijk. Helaas werkt het tot nu toe alleen bij gistcellen in het laboratorium.

Als deze resultaten kunnen worden herhaald in de mens – niet onmogelijk volgens de onderzoekers, genetisch zijn we niet zoveel anders dan gist – dan kunnen we de menselijke levensduur flink oprekken. Met en beetje geluk kan de mens dan wel 60 procent ouder worden. Bovendien gaat ouderdom gepaard met minder gebreken, een hoop ziektes krijgen we dan onder controle.

De studie, uitgevoerd onder leiding van het Buck Institute for Research on Ageing, lijkt te mooi om waar te zijn. Maar veel van de genen in gist komen ook in het menselijk lichaam voor en hebben daar dezelfde functie. De onderzoekers waren vooral onder de indruk van het gen LOS1, dat eiwitten in het lichaam aan elkaar schakelt. Haal dit ene gen weg en gist wordt al veel ouder.

Het enige probleem is dat de onderzoekers nog niet goed weten waarom. Ze vermoeden dat het verwijderen van LOS1 zorgt voor minder calorie-inname door cellen. De energie huishouding op een lager pitje zetten is een van de sleutels voor veel ouder worden. Ze moeten dit proces echter eerst goed snappen, voor ze de volgende fase in kunnen gaan: proefdieren een hogere levensverwachting geven.

Het onderzoek staat in Cell Metabolism.