Mens herkent slang altijd


gevaarlijke-dieren

Kijk eens naar de vier plaatjes hierboven. In al deze afbeeldingen zit een dier verborgen, door de computer van een waas voorzien. Eentje is levensgevaarlijk, de anderen zijn lief dan wel ongevaarlijk. Kun je zien voor welk plaatje je bang moet zijn? Oplossing aan het einde van dit artikel.

De plaatjes maken onderdeel uit van een experiment uitgevoerd aan de universiteit van Nagoya in Japan. Proefpersonen kregen steeds een serie foto’s van een dier te zien, in toenemende mate ontblurred. Vervolgens gaven mensen aan wanneer ze zo ver waren dat ze het dier op het plaatje konden herkennen. Daarbij gebeurde iets opmerkelijks.

Bij 80 procent blur (het niveau op de plaatjes hierboven) konden veel mensen op een van deze foto’s al een slang ontdekken, terwijl de andere plaatjes nog te onduidelijk waren om iets over te zeggen. Die leverden pas bij 55 procent blur een aha-momentje op.

Dat leidt de wetenschappers uit Nagoya ertoe te concluderen dat mensen een ingebouwde sensor hebben voor slangen. Onze voorouders waren zo bang voor die dieren, dat ze de vorm heel goed leerden herkennen. Zo konden ze slangen ontlopen, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Dat vermogen is door de generaties heen doorgegeven en hebben we nu schijnbaar nog.

Toch? De slang staat op de afbeelding rechtsboven. De rest bestaat (met de klok mee vanaf linksboven) uit een koolmees, een kat en een vis.