Mekka’s grote getallen klok


Bladgoud, een ode aan Allah in 2 miljoen LED-lampjes, een wijzerplaat 6 keer breder dan die van de Big Ben. Je kan de klok erop gelijk zetten, als ze in de oliestaten iets bouwen, dan is het gelijk groot, groter grootst

115728029_bc9665cc5d_z_d

Met de bouw van een megaklok in Mekka hoopt Saudi Arabiƫ Engeland uit de tijd te helpen. Zo moet de westerse wereld laten beseffen dat het tijd is voor een nieuwe standaardtijd. Oliesjeiks en de Saudische regering hopen namelijk al jaren op vervanging van Greenwich Mean Time. En volgens hen is nu de tijd rijp.

Daarom wordt nu midden in Mekka de grootste klok ter wereld gebouwd. Deze klok komt te hangen aan een 600 meter hoge toren en is zelf maar liefst 46 meter in doorsnee. Met het opschrift ‘in de naam van Allah’ en 21.000 lampjes die vijf keer per dag knipperen om het gebed aan te kondigen is het een heel ander soort klok dan de Europese variant in de vorm van de oude vertrouwde Big Ben.

De wijzerplaats is 6 keer breder dan de Big Ben en ook de toren waar de klok op komt is indrukwekkend. Met zijn 600 meter is het dan namelijk ook gelijk het tweede hoogste gebouw van de wereld. Op Islamitische feestdagen zullen lichtkanonen 10 kilometer hoge lichtstralen de hemel in schijnen. De zin ‘ in de naam van Allah’ wordt overigens niet gewoon op de klok geschilderd. Deze wordt verlicht door een luttele 2 miljoen LED-lampjes.

Volgens de Saudische hoogste bazen moeten we nu allemaal onze klokken gelijk gaan zetten op Mecca Time. Maar of westerse volken het eeuwenoude gebruik van GMT als standaardtijd zomaar willen vervangen is de vraag. Maar het blijft een grote klok.