Voornemens: meer sporten makkelijker dan minder eten


vuurwerk

Het is de tijd van het jaar voor goede voornemens. Dat betekent gedrag veranderen, geen eenvoudige opgave. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten dat het makkelijker is iets nieuws te gaan doen, zoals sporten of iedere dag een halte eerder uitstappen en lopen, dan ingesleten gewoontes af te leren, zoals het eten van te veel drop of roken.

Psychologen van de Universit├Ąt Regensburg (Duitsland) keken hoe het werkt met goede voornemens. Ze gebruikten daarvoor een soort spel waarbij mensen hun avatars gewoontes moesten aan- of juist afleren. Wat bleek? Het aanleren van iets nieuws gaat van een leien dakjes, maar afleren gaat gepaard met moeite en fouten maken. Mensen hebben veel meer moeite iets niet te doen.

Wie goede voornemens gaat maken, kan dus beter concentreren op het aanleren van iets nieuws (groente eten, sporten, beleefd zijn) dan op het afleren van een gewoonte als roken of het constant op je mobieltje kijken. Wil je ingesleten gewoontes toch veranderen, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Aan het begin van het jaar snel beslissen dat je minder op je smartphone gaat leven heeft weinig zin, binnen tien minuten ben je er waarschijnlijk toch weer mee bezig.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology.