Maya wilden eind kalender vieren


Ieder jaar op 31 december vieren we uitbundig het einde van het jaar. Oliebollen, vuurwerk en champagne horen daarbij. De Maya waren iets soortgelijks van plan op 21 december 2012, de dag die door sommigen wordt gezien als de laatste die we ooit mee gaan maken.

Archeologen hebben in Guatemala een inscriptie gevonden op een steen die verwijst naar de laatste baktun, een periode van 395 hedendaagse jaren. De Maya hadden een kalender gemaakt die ze tot 13 baktun hadden uitgerekend. [Zie voor de logica achter de Maya-kalender dit artikel.]

Een archeoloog graaft een deel van de inscriptie uit.
Het einde van die 13 baktun valt in december van dit jaar. Vandaar alle speculaties over ‘het einde der tijden’.

Net als wij de 31ste december vieren, zouden de Maya het einde van de 13e baktun vieren, valt uit de hiëroglyfische tekst uit de 7e eeuw op te maken. Hoe de archeologen tot deze conclusie komen is een ingewikkeld verhaal.

De tekst handelt over een verslagen en gevluchte koning die zichzelf had gekroond tot de heerser van 13 katun. Een katun is een tijdseenheid van 7200 dagen en de koning had net het einde van 13 van deze katun gevierd. De koning, Yuknoom Yich’aak K’ahk’, probeerde zichzelf en zijn volgelingen op te peppen met de voorspelling dat hij misschien een slag had verloren, maar de oorlog tegen zijn vijanden zou winnen. Sterker nog, hij zou nog heersen aan het einde van 13 baktun.

Daarmee gaf hij aan dat hij nog eeuwen zou leven. En wat ging hij doen in december 2012? Een feestje bouwen om het einde van de ene en het begin van de volgende kalender te vieren, zo staat in de hiëroglyfen.

Toen de inscripties werden gemaakt waren het roerige tijden in het Maya-rijk. Archeologen vermoeden dat deze en andere referenties aan het einde van de kalender (in Mexico is ook een tekst gevonden) de bedoeling hadden om eenheid en rust te brengen in het rijk. Door te spreken over de 21ste eeuw moesten onderdanen het idee krijgen dat de Maya nog lang zouden heersen.

De vondst is gedaan in zone ‘Q’, een angstvallig geheim gehouden plek in de provincie Péten in Guatemala die de afgelopen jaren op grote schaal is onderzocht. Het gaat om een belangrijke stad voor de Maya die in de 8e eeuw plotseling werd verlaten en door de jungle overwoekerd raakte.

Follow Faqtman on Twitter