Massale nepscheidingen leiden tot drama


Een Chinees dorpje dacht de autoriteiten te slim af te zijn door te scheiden. Maar nu houden ze echt niet meer van elkaar.

Het was ergens in 2006 dat de Chinese autoriteiten zich achter de oren begonnen te krabben. Er kwamen per dag tientallen aanvragen voor een scheiding uit het dorp Renhe. Vreemd omdat scheidingen in die omgeving normaal op de vingers van één hand te tellen waren. Per jaar.

Al snel bleek er iets bijzonders in Renhe aan de hand te zijn. Een projectontwikkelaar was bij het dorp bezig een hele nieuwbouwwijk uit de grond te stampen. Als compensatie kregen boeren wiens stulpje werd afgebroken een appartement aangeboden in een van de nieuwe gebouwen.

sleutels

In het dorp ging het gerucht dat als je was gescheiden, je twee in plaats van één appartement kreeg. Dus gingen de arme bewoners massaal naar de notaris om zich te laten scheiden. Meer dan vierduizend paren, bijna negentig procent van de bevolking, gingen uit elkaar.

De Chinezen hebben dit wonderlijke geval uitgebreid onderzocht en net rapport uitgebracht. Ten eerste hielp de truc niet. Per gezin – gescheiden of niet – kwam maar één appartement beschikbaar. Ten tweede werden de nepscheidingen al snel echte scheidingen.

Toen ze eenmaal uit elkaar waren, kwamen een hoop inwoners van Renhe er achter dat ze gelukkiger waren. In de meeste gevallen, werden de gescheiden echtgenoten verliefd op een ander. Huwelijken die veertig jaar stand hadden gehouden, waren voorbij. Vooral de mannen hertrouwden, vaak met jongere vrouwen.

Foto: Neoliminal.