Mars van het menu


Olympus Mons, de hoogste vulkaan van ons zonnestelsel, op Mars.

Nasa moet flink bezuinigen. Net als veel Amerikaanse overheidsdiensten is de ruimtevaartorganisatie te duur. Daarom worden in het budget voor 2013 enkele drastische maatregelen genomen. Wat vooral opvalt is dat Mars in het verdomhoekje lijkt te zitten.

Twee missies naar de rode planeet, in 2016 en 2018, worden geschrapt. Deze missies zou Nasa samen met de Europese organisatie ESA uitvoeren. Daarmee bespaart Nasa 1,4 miljard dollar. Dat betekent dat er voorlopig geen (bemande) missies naar Mars gaan die als doel hebben terug te keren met bodemmonsters van de planeet.

Gevreesd wordt ook voor de opvolger van de Hubble ruimtetelescoop, de zeer krachtige Webb-telescoop. Die zou oorspronkelijk 3,5 miljard euro kosten, maar gaat waarschijnlijk meer dan 8 miljard kosten. Die telescoop schrappen, zou een groot deel van het budget vrijmaken voor andere missies.

De bezuinigingsplannen zijn nog niet officieel, maar werden gelekt door Nasamedewerkers die bang zijn dat hun werkgever te drastisch bezuinigd.

Follow Faqtman on Twitter