Mannenpil op schema voor 2018


Vasalgel

Het ziet er naar uit dat de pil voor mannen al in 2018 op de markt gaat komen. Een laatste test op dieren, gedaan met resusaapjes, is goed afgelopen. De volgende test zal op mensen zijn en de rest van het jaar in beslag nemen. Als die ook goed gaat, kan de contraceptie voor mannen al volgend jaar beschikbaar zijn.

De pil voor mannen is een project van de Amerikaanse Parsemus Foundation, een stichting die in 2005 met onderzoek begon naar de mogelijkheid om contraceptie een mannelijke aangelegenheid te maken. Wetenschappers die voor de stichting werken, hoofdzakelijk van de universiteit Berkeley in Californië, ontwikkelden Vasalgel, een middel dat mannen tijdelijk onvruchtbaar maakt.

In tegenstelling tot de pil voor vrouwen, hoeft Vasalgel niet dagelijks te worden ingenomen. Een injectie in de zaadleider is genoeg voor een paar jaar. De gel verstopt de zaadleider, zodat het sperma niet van de ballen naar de penis kan. Het lichaam neemt de zaadcellen weer op. Wil een man toch kinderen, dan is een tweede injectie nodig, die de gel oplost. Daarna werkt de conceptie als vanouds.

In deze test kregen zestien mannelijke resusapen de gel ingespoten. Vervolgens werden ze twee jaar lang opgesloten met twee vrouwtjes. Die werden beide niet zwanger. Er waren geen complicaties en de apen leken er geen erg in te hebben dat ze niet vruchtbaar waren. Resusapen lijken in biologisch opzicht erg op mensen, zodat het een ferme stap in de goede richting is. Eerder waren konijnen op deze manier onvruchtbaar gemaakt.

Een volgende test moet aantonen of het bij mensen ook werkt. Een belangrijke vraag is hoe lang de gel afdoende bescherming biedt tegen zwangerschap. Daarvoor zijn ook testen op de lange termijn nodig, maar de mensen van Parsemus zijn er van overtuigd dat ze in 2018 al kunnen beginnen met de internationale verkoop van dit middel. Terwijl het op de markt is, zullen ze verder testen om te zien hoe duurzaam deze methode is.