Mannen en vrouwenhersens zijn hetzelfde


Vergeet mannen komen van Mars en Vrouwen komen van Venus. Volgens neurowetenschapper Gina Rippon hebben beide seksen dezelfde hersens en dezelfde kwaliteiten, maar ontwikkelen de hersenen zich anders door activiteiten in onze jeugd.

Komend weekend spreekt de neurowetenschapper op het Britse Science Festival en in voorbereiding daarop sprak ze met The Telegraph. De neurowetenschapper van de Britse Ashton University vertelt de krant: ‘Verschillen tussen mannen en vrouwen gecreëerd door het idee dat de samenleving heeft van de twee seksen, niet door biologie.’ Jongens en meisjes spelen verschillende spelletjes en hebben vaak ook ander speelgoed, dit zorgt ervoor dat ze andere kwaliteiten ontwikkelen.

Rippon luidt de noodklok, maar benadrukt ook dat het niet te laat is: ‘Onze hersenen kunnen veranderen. Als je vrouwen drie maanden Tetris laat spelen, verandert dat fundamenteel iets in hun hersenstructuur. We kunnen niet achterover leunen en accepteren dat vrouwen niet geïnteresseerd zijn in wetenschap vanwege een ‘hersenafwijking’. We moeten zorgen dat meer vrouwen wetenschapper worden want ze kunnen het en we hebben ze nodig.’

Foto: reclamefolder van Bart Smit