Man verlaat zieke vrouw


‘Tot de dood ons scheidt’, heet het als je trouwt. Amerikaanse onderzoekers denken dat je beter kunt zeggen ’tot een ernstige ziekte ons scheidt’. Het aantal scheidingen ligt onder koppels waarin één erg ziek is veel hoger dan onder gezonde stellen. Echter alleen als de vrouw ziek is, een bedlegerige man hoeft niet zo bang te zijn dat zijn echtgenote weg loopt.

Onderzoekers van Purdue University volgenden gedurende 20 jaar 2717 koppels waarvan één van de partners ouder was dan 50 jaar, maar jonger dan 60. Ze hadden bijzondere belangstelling voor zware ziektes als kanker, hartproblemen, longziektes en hersenbloedingen. Gedurende die periode eindigde 31 procent van de huwelijken in een scheiding. Bij ziekte van de vrouw, eindigde 41 procent van de huwelijken in een ontbinding.

Om dit te verklaren, halen de mensen van Purdue andere onderzoeken aan. Daaruit blijkt dat mannen veel makkelijker kunnen hertrouwen dan vrouwen. Ze liggen beter in de markt en hun aantrekkelijkheid vermindert veel minder snel dan bij vrouwen. De beslissing om een zieke vrouw te verlaten om een andere (vaak jongere) vrouw te zoeken is dus sneller genomen.

Dat lijkt in tegenspraak met een andere uitkomst van dit onderzoek: het zijn vaak de vrouwen die de scheiding aanvragen. De onderzoekers denken dat mannen vaak slechte verplegers zijn. Vrouwen met een levensbedreigende ziekte kiezen er dan misschien voor om een toch al slecht huwelijk op de klippen te laten lopen en de verpleging over te laten aan kinderen en vrienden.

Het onderzoek is bekend gemaakt op het jaarcongres van de Population Association of America.