Man is mens, vrouw is ding


We zien vrouwen als een verzameling lichaamsdelen, in plaats van als een mens met alles er op en er aan. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers, na een gek experiment met foto’s. Dat ging als volgt. Eerst kregen proefpersonen foto’s te zien van mannen en vrouwen in neutrale ‘non-seksuele’ poses. In totaal kwamen 48 foto’s langs van mensen die van top tot teen waren gefotografeerd.

Daarna kregen de proefpersonen dezelfde foto’s nog eens te zien, maar dan in tweevoud. Aan één van deze twee foto’s was subtiel iets veranderd aan de heupen, het middel of de borst. Bij sommige foto’s was ingezoomd op een bepaald deel van de torso, maar ook bij deze was aan één van de twee afbeeldingen een klein beetje iets veranderd.

Foto's uit het experiment. Orgineel (links) en ingezoomde kopieën. De rechterkopie is niet geshopt. Foto: University of Nebraska, Lincoln.

De vraag was eenvoudig: welke van de twee foto’s was hetzelfde als het origineel? Welke was gephotoshopt? Het antwoord was opmerkelijk. De proefpersonen pikten de onveranderde foto’s bij vrouwen er sneller uit als ze ingezoomde foto’s zagen, bij mannen hadden ze het origineel sneller te pakken bij foto’s van het hele lichaam.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat we op een andere manier naar mannen en vrouwen kijken. Het menselijke brein heeft twee manieren om dingen te herkennen. De ene manier is om naar het geheel te kijken. Zo herken je een gebouw tegelijk aan de gevel, de kleur van de dakpannen en de plaatsing van de ramen. Of je herkent een detail. Misschien is alleen de deur van het gebouw je opgevallen.

Doordat proefpersonen – mannen en vrouwen – de foto’s van vrouwen sneller herkennen als het om een deel van het lichaam gaat, denken de onderzoekers dat het we vrouwen meer zien als een verzameling onderdelen, niet als hele personen. Mannen zien we wel als geheel, als een persoon.

Het onderzoek wordt beschreven in het European Journal of Social Psychology.

Follow Faqtman on Twitter