Man heeft ook biologische klok


Vrouwen kennen allemaal het fenomeen. Wie kinderen wil, heeft een periode van ongeveer 25 jaar waarin het moet gebeuren. Tegen het einde van die periode neemt de kans op een succesvolle zwangerschap snel af. Maar het wordt steeds duidelijker dat ook mannen niet onbeperkt de tijd hebben om hun partners een bolle buik te bezorgen.

Vorig jaar al werd duidelijk dat het sperma van mannen vanaf 50 steeds meer genetische mutaties bevat. Nu wordt duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Onderzoek van University of Queensland in Australiƫ toont aan dat oudere vaders kinderen krijgen met een verhoogde kans op autisme, schizofrenie en andere neurologische afwijkingen.

Sperma wordt in de ballen gemaakt uit zogenoemde voorlopercellen, de spermatogonia. Deze dupliceren iedere 16 dagen de genetische code van de man en ontwikkelen zich in 74 dagen tot sperma. Op 20-jarige leeftijd heeft een man al 200 duplicaties achter de rug; op 40-jarige leeftijd is dat aantal opgelopen tot 660.

Bij iedere duplicatie is er de kans op een genetische beschadiging. Hoe ouder een man is, hoe hoger de kans. Boven de vijftig is de kans dat er daardoor neurologische schade ontstaat bij eventueel nageslacht 1,79 keer zo groot als bij een jongeman. De schade is niet alleen een risico voor zijn kinderen, maar ook voor zijn kleinkinderen.

Het onderzoek staat in de biotechnologische database NCBI.