Nieuws

Maandag eerste zombieburger


Komende maandag wordt in Londen een hamburger geserveerd. Niets bijzonders, ware het niet dat het gaat om de eerste hamburger die is gemaakt met vlees dat niet van de slacht, maar van stamcellen afkomstig is. Het vlees is gemaakt aan de Universiteit Maastricht en wordt ergens in een sjiek Londens restaurant aan de wereldpers gepresenteerd.

De burger komt tot stand met hulp van een paar stamcellen van bijvoorbeeld een koe – dat zijn cellen die zich tot elke gewenste cel kunnen ontwikkelen. Zo groeien biefstukjes in een schaaltje. Het is echt vlees (geen soja), maar dan door mensen gemaakt. Nederland loopt voorop bij deze ontwikkeling van ‘zombieburgers’.

De eerste zombieburger kost rond de 3 ton. Dat geld is gaan zitten in de ontwikkeling van het product. Op termijn moet het produceren van vlees echter veel goedkoper worden dankzij deze methode. Je hoeft niet eerst een koe vet te mesten, te slachten en uit te benen. In plaats daarvan komt vlees dan echt uit de fabriek.