Link antidepressiva en autisme


antidepressiva

Aanstaande moeders die tijdens de zwangerschap antidepressiva slikken, lopen een grotere kans om een autistisch kind te krijgen.

Prozac is lang gezien als een wondermiddel. Maar de ‘gelukspil’ kent bijwerkingen. Recent is nogal een ernstige ontdekt: wie de pil slikt tijdens de zwangerschap heeft een dubbel zo grote kans op een autist. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse verzekeraar voor de gezondheidszorg Kaiser Permanente.

Het is vooral schadelijk om vroeg in je zwangerschap antidepressiva te slikken, de kans op een autist is dan zelfs vier keer zo hoog. De pillen reguleren de opname van de neurotransmitter serotonine bij de moeder, maar tast ook de ontwikkeling van een eigen serotonine-systeem bij de foetus aan.

Kaiser Permanente onderstreept dat het om een kleine studie gaat, onder 300 autisten en hun moeders en 1500 niet-autisten. Maar de bevindingen zijn ernstig genoeg om de link tussen de pillen en de aandoening verder te onderzoeken.

Depressieve moeders staan daarmee voor een moeilijke keuze. Depressie tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een te vroeg geboren kind en onderontwikkelde baby’s. Maar de pillen die de depressie opheffen zijn dus minstens zo schadelijk. Toch denken de doktoren die de studie hebben gedaan, dat het beter is om te stoppen met antidepressiva zodra je zwanger bent.