Ligt Nefertiti naast Toetanchamon?


Nefertiti

Het kunnen slechts een paar kleine scheurtjes in een muur zijn. Maar als de bekende Britse Egyptoloog Nicholas Reeves gelijk heeft, dan wordt de wereld binnenkort geconfronteerd met de grootste archeologische sensatie sinds Howard Carter in 1922 het graf van Toetanchamon ontdekte.

Reeves, die momenteel werkt aan de Universiteit van Arizona (VS), denkt dat naast het door Carter geopende graf nog meer kamers zijn. Dat alleen al zou een spectaculaire vondst zijn. Maar Reeves gaat nog verder. Hij denkt dat een van die kamers mogelijk het nog niet ontdekte graf van Nefertiti (foto) bevat.

Toen Carter het graf van Toetanchamon opende, was het als enige in de enige in de Vallei der Koningen nog niet geplunderd of geopend. Mocht het graf nog een kamer bevatten, kunnen daar zeer waardevolle schatten in zitten. Archeologen zouden daar belangrijke informatie kunnen vinden over het onverklaarbare einde van de Amarna-periode.

Reeves kwam op het spoor van de extra schatkamer door een scan van de grafkamer van Toetanchamon. De muren werden gescand door het Italiaans-Spaanse bedrijf Factum Arte, op de millimeter nauwkeurig en in extreem hoge resolutie. Die scans zullen worden gebruikt om een replica te bouwen van de echte kamer. Die moet voorkomen dat de echte kamer beschadigd raakt door de grote stroom toeristen.

Op de foto’s ziet Reeves scheurtjes die wijzen op slordig metselwerk. Dat is ongebruikelijk in de grafkamers van farao’s. Kunnen het doorgangen zijn naar verdere kamers? Reeves zet zijn reputatie op het spel door te denken van wel. Hij wil met radar door de muren heen kijken om te zien of er ruimtes achter zijn. Is dat het geval, dan zal er heel voorzichtig moeten worden geboord om die ruimte te bereiken.