Licht onder de motorkap


De LED-lichten van een Hyundai Accent. In de toekomst als communicatiemiddel? (Foto: Michael Gil)

LED-verlichting is niet weg te denken uit onze samenleving. Ze worden gebruikt als zaklampen, fietslampen, straatverlichting enzovoorts. En als het aan een onderzoeksgroep van de University of Warwick (GB) ligt, worden ze in de toekomst ook in elke auto gebruikt. Als communicatiemiddel dan. Dat scheelt behoorlijk wat aan bedrading onder de motorkap.

Volgens onderzoeksleider Roger Green biedt zo’n optisch draadloze communicatie heel wat voordelen ten opzichte van de traditionele bedrading. Zo slurpen de LED’s minder stroom, wat scheelt aan brandstofverbruik en dus kosten. Ook maakt het de auto een stuk minder zwaar en daarmee goedkoper, zonder al die relatief dure draden van koper of koolstofvezel. En ten slotte biedt zo’n optisch netwerk een grotere bandbreedte dan radiocommunicatie, waardoor er veel meer data mee de verzenden valt. Zo zou je een film kunnen kijken of muziek kunnen luisteren op de achterbank dankzij een infrarood-LED.

De toepassing van optische draadloze communicatie werd al onderzocht in de luchtvaart, maar ook in auto’s blijkt dit dus mogelijk. En volgens Green gaan we snel nog meer van dit soort toepassingen van LED-licht zien.

Het onderzoek werd gepresenteerd op de internationale conferentie over transparante optische netwerken.

Follow Faqtman on Twitter