Lichaam vertelt wie wint


Het lichaam, niet het gezicht, zegt wie aan het winnen is en wie verliest. In een experiment werden proefpersonen foto’s getoond van tennisspelers tijdens een groot toernooi. Sommige proefpersonen kregen alleen de gezichten van de tennissers te zien, anderen het lichaam, een derde groep zag een complete opname van de speler. De vraag was eenvoudig: wint of verliest deze speler?

Wint of verliest Rafael Nadal hier? We kijken naar zijn lichaam om dat te ontdekken. Hier wint hij. Foto: Urtea (CC Flickr)

Het slechtste waren de proefpersonen die alleen het gezicht zagen; zij wezen in de helft van de gevallen iemand correct aan als winnaar of verliezer. Precies het statistische gemiddelde. De mensen die alleen het lichaam zagen waren beter, maar het allerbest waren de proefpersonen die het lichaam en het gezicht zagen. Toen deze groep werd gevraagd waardoor ze wisten of iemand won of niet, was het antwoord dat ze naar het gezicht hadden gekeken.

Daarop haalden de onderzoekers een trucje uit. Met de computer werden gezichten van verliezers op lichamen van winnaars geplakt. Weer moesten de proefpersonen raden. Daarbij kozen ze steevast op basis van het lichaam, niet het gezicht. Daaruit concludeert het internationale onderzoeksteam dat lichaamshouding belangrijker is dan een gezichtsuitdrukking om winnaars en verliezers te ontdekken in onze maatschappij.

Het onderzoek staat in het wetenschappelijke vakblad Science.

Follow Faqtman on Twitter