Leven of niet leven, dat is de vraag


Een Zuid-Koreaanse constitutionele rechter heeft bepaald dat menselijke embryo’s die niet in een baarmoeder worden geplaatst, geen levensvorm zijn en dus mogen worden gebruikt voor onderzoek of worden vernietigd.

Twee kakelverse embryo's
Twee kakelverse embryo's

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen blijven er vaak embryo’s over. Deze mogen volgens de Zuid-Koreanen worden gebruikt voor ondermeer stamcellenonderzoek. Na de uitspraak ging de aandelen van onderzoeksinstellingen omhoog.

Uit een eerdere peiling onder zo’n 1.350 Amerikaanse vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, kwam naar voren dat de vrouwen vòòr het gebruik zijn van hun boventallige embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek (Fertility and Sterility, 2006). Ook zijn ze bereid om hun embryo’s te verkopen aan stellen met een onvervulde kinderwens. Indertijd bleek dat in heel Amerika ongeveer 500.000 embryo’s in opslag zijn.

In Nederland mogen embryo’s alleen worden aangemaakt en opgeslagen met het doel zwangerschap te bewerkstelligen. Wetenschappelijk onderzoek en andere doeleinden zijn uitgesloten volgens de Embryowet. Wel is het toegestaan om rest-embryo’s te onderzoeken.

Beeld: NomadicEntrepreneur