Nieuws

Leve het weekend


In het weekend ben je gelukkiger dan door de week. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek.

Van bouwvakkers tot secretaresses en van artsen tot advocaten, mensen hebben een beter humeur, meer energie en minder pijn van vrijdagavond tot zondagnamiddag. Dat is de conclusie van de eerste studie naar de dagelijkse stemming van volwassenen. De studie staat in het januarinummer van het Journal of Social and Clinical Psychology.

Dit ‘weekend effect’ komt omdat je in je vrije tijd zelf uitmaakt wat je gaat doen. Ook het doorbrengen van tijd met familie en vrienden zijn belangrijk, zegt auteur Richard Ryan, professor in de psychologie aan de Universiteit van Rochester (VS). Vrije tijd in het weekend zorgt namelijk dat mensen zich binden met anderen, en daar wordt je gelukkig van.

F001/1946

De studie volgde de stemmingen van 74 volwassenen, leeftijd 18 tot 62, die ten minste dertig uur per week werken. Drie weken lang werden de deelnemers drie keer per dag gevraagd een korte vragenlijst in te vullen. Ze moesten aangeven of ze positieve gevoelens als geluk, vreugde en plezier hadden, of negatieve gevoelens van angst, woede en depressie.

Ook fysieke symptomen van stress, zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen of weinig energie werden gemeten.

De resultaten toonden aan dat zowel mannen als vrouwen beter in hun vel zitten in het weekend. Ze voelen zich lekkerder, ongeacht hoeveel geld ze verdienen, hoeveel uren ze werken, hoe ze opgeleid zijn, of waar ze werken. Ook of de proefpersonen single, getrouwd, samenwonend, gescheiden of weduwe zijn maakt niet uit.

De resultaten ondersteunen de ‘zelfbeschikking theorie’, die stelt dat welzijn voor een groot deel afhankelijk is van zelfstandigheid, competentie en verbondenheid. De werkweek daarentegen, zit vol met activiteiten waarbij externe controles, tijdsdruk, en het juiste gedrag een rol spelen. Ook bind je je niet zo snel met een collega.