Legervoertuigen storten neer


hqdefault

Op een militaire basis in het Duitse Hohenfels heeft het Amerikaanse leger drie legervoertuigen uit de lucht laten vallen. Zonder parachute.

Het ging om Humvees, grote voertuigen van 2.500 kilo die ruim twee ton kosten. Hoewel veel van de Humvees tijdens de luchtdropping vorige week rustig aan hun parachute naar beneden kwam, verloren er drie hun parachute. Eenmaal op de grond bleef er weinig van over. De website U.S. Army WTF Moments liet een video zien van de mislukte dropping. “Het 173rd Airborne Brigade is vergeten hoe ze moeten Airborne”, schrijft de site droogkomisch.

Hohenfels is de thuisbasis van het Amerikaanse Joint Multinational Readiness Center. Militairen noemen het ‘de box’; het is een terrein van zo’n 40.000 hectare waar Amerikanen en hun bondgenoten kunnen oefenen op onder meer gevechten met tanks en parachutespringen. Voor een luchtdropping worden de humvees op metalen pallets in een C-130 Hercules vrachtvliegtuig geladen. Als de piloten de snelheid van het vliegtuig terug hebben gebracht tot zo’n 260 kilometer per uur, schuiven ze aan de achterkant van het vliegtuig naar buiten. Een kleine parachute trekt ze naar buiten, waarna grotere parachutes worden geopend om het zware materiaal rustig neer te laten komen.

Wat er in dit geval precies fout ging, is nog niet bekend, maar mogelijk ging het mis door verkeerde bevestiging van de platen of de parachutes. Wat ook een waarschijnlijke verklaring is, is dat harde wind op grote hoogte de dropping verstoorde.