Nieuws

Langer leven zonder rood vlees


Dagelijks biefstuk, rosbief, worst en ander rood vlees eten, verkort je leven met gemiddeld 10 dagen. Dit hebben onderzoekers van Harvard School of Public Health becijferd.

Dat rood vlees niet al te best voor de gezondheid is, wisten we al.

Rood vlees en vleeswaren bevatten te veel vet en zout. Foto: Jasinb

Maar dat zelfs het eten van de zogenaamde ‘dagelijkse behoefte’ al zo schadelijk is voor hart- en bloedvaten, dat is nu vastgesteld.

Als vleeseters zich zouden beperken tot 42 gram vlees per dag of één biefstuk per week of minder, dan zouden ze daarmee 10 dagen extra levenstijd kunnen winnen.

Vooral verzadigde vetten en zout maken vlees en vleeswaren ongezond. Behalve hartfalen en beroertes kan vlees eten ook leiden tot diabetes en kanker. Voor het onderzoek werden de gezondheidstoestand en eetgewoonten van ruim 100.000 mannen en vrouwen langdurig gevolgd.

Lees verder hier over het onderzoek.