Laat vreemdeling je profielfoto kiezen


sociale media

Je LinkedIn of Facebook profielfoto is een beetje sleets; je hebt een nieuwe nodig. Maar welke? Die ene, waar je breed lachend opstaat, of die meer serieuze, vorig jaar genomen voor je paspoort? Je kunt de keuze het beste overlaten aan een totale vreemdeling. Die man naast je in de trein, of die mevrouw bij de supermarkt. Zij zullen een betere foto kiezen dan jij zelf.

Dat zeggen wetenschappers van de University of New South Wales (Australië) na onderzoek. Ze selecteerden van 102 proefpersonen foto’s op Facebook. Daarop werd aan de proefpersonen gevraagd om die foto’s een score mee te geven voor aantrekkelijkheid, vertrouwenswaardigheid, dominantie en zelfverzekerdheid. Ook moesten ze aangeven welke foto ze zouden gebruiken voor hun profiel.

Daarna werd aan 160 andere proefpersonen ook gevraagd om de foto’s ook te beoordelen. Zij kenden de 102 mensen op de foto’s totaal niet. Wel bleken ze een goede neus te hebben voor een aantrekkelijke foto. Opmerkelijk vaak waren ze het eens over wat een goede foto was, zelden de foto die de proefpersonen zelf hadden gekozen. Die betere neus voor foto’s gold voor alle categorieën profielen, dus niet alleen voor LinkedIn, maar ook voor datingsites en Facebook.

foto selectie
Foto’s die tijdens het onderzoek zijn gebruikt. Eerst gekozen door de proefpersonen zelf, daarnaast door anderen.

Hoe komt het dat we zo slecht zijn in het kiezen van een goede foto? Volgens de wetenschappers heeft dat ze maken met het beeld dat we van onszelf hebben. Dat is altijd wat positiever dan het beeld dat anderen hebben. We vinden onszelf bijvoorbeeld erg grappig en kiezen daarom die foto met die stomme grijns. Leuk toch? Terwijl iemand anders vindt dat je beter een beetje serieus kan doen en daarom een rustigere foto zal kiezen.