Add to Google

Kruiden helpen ziektes te voorkomen

Door: Redactie | Geplaatst: 9 jan 2012 | Trefwoorden: Aktueel, Geneeskunde, Meer nieuws, Wetenschap | Volg reacties via RSS 2.0 | Reageren is niet mogelijk.

Lekker veel kruiden door je eten is goed voor je.

De traditionele Aziatische keukens gebruiken al duizenden jaren allerlei soorten kruiden en specerijen in hun eten. We zien ze vaak slechts als smaakversterkers. Maar daarmee doen we ze eigenlijk tekort. De kruiden en specerijen helpen namelijk bij het voorkomen en remmen van kanker en chronische aandoeningen als multiple sclerose (MS) en de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen artsen van het M.D. Anderson Cancer Center (VS) door de recentste studies op een rijtje te zetten.

Een de belangrijkste manieren waarop de kruiden onze gezondheid een boost geven, is door het eiwitcomplex NF-kappaB te inactiveren. Een actief NF-kappaB-complex stimuleert abnormale celgroei en allerlei ontstekingsreacties; de oorzaak van kanker en ontstekingsziektes als MS. De kruiden remmen dit proces dus en helpen zo de ziektes te voorkomen of zelfs te genezen.

Dat het werkt, blijkt wel uit studies onder de culturen waarin kruiden en specerijen veel worden genuttigd. In landen als India komen chronische ziekten als Alzheimer veel minder vaak voor (zie ook de geneeskrachtige werking van kurkuma in kerrie).

Wetenschappers proberen nu uit te vinden welke kruiden en specerijen het beste in een capsule kunnen worden gestopt als toekomstig voedingsupplement. Maar voorlopig kun je overwegen de volgende smaakversterkers wat vaker in je maaltijd te gebruiken: kurkuma, knoflook, munt, gember, rozemarijn, basilicum, koriander, fenegriek, kruidnagels, kaneel, zwarte peper en rode chilipeper. Eet smakelijk!

Bron

Follow Faqtman on Twitter


Reageren is niet meer mogelijk

Foto galerij

Inloggen / Advanced NewsPaper by Gabfire Themes