Koken 1,9 miljoen jaar oud


Bijna twee miljoen jaar geleden leerde een voorloper van de mens een belangrijk nieuw trucje: koken.

Uitje snijden, pan op het vuur en de pasta koken. Voor hedendaagse mensen is koken dé manier om te eten. Maar dat doen we pas 1,9 miljoen jaar is net ontdekt. Rond 2 miljoen voor Christus begon de homo erectus, een uitgestorven mensensoort, eten te verwarmen en te mengen.

Dat concluderen paleontologen na bestudering van gebitten van deze mensensoort. Rond die periode krijgen mensen ineens kleinere kiezen, een teken dat ze niet meer zoveel hoeven te kauwen.

Ook neemt de lengte van de menselijke darmen af, nog een teken dat de eetgewoontes van de homo erectus veranderen. In plaats van rauw en moeilijk verteerbaar voedsel komen er geroosterde en wellicht gekookte maaltijden in de spijsvertering terecht. Die zijn veel makkelijker te verteren.

Het koken veranderde alles voor de mens. Primaten brengen ongeveer de helft van de tijd door met het zoeken en eten van voedsel. Bij mensen is dat maar 5 procent. Dat betekent dat mensen zich met andere dingen kunnen bezighouden. Behalve kleinere kiezen, krijgen de gevonden schedels ook een grotere herseninhoud. Koken stelde ons in staat om te denken.

Het internationale onderzoek staat deze maand in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Follow Faqtman on Twitter