Koeien kennen depressie


koe

Koeien zijn sociale dieren, met een vriendenkring. Zet ze apart en ze worden gestresst, ontdekte een Britse onderzoekster.

Je hebt een grote wei, met lekker veel ruimte. Waarom trekken de koeien dan toch altijd naar elkaar toe? Omdat ze gezelschap leuk vinden. Sterker nog, koeien hebben vriendschappen en ze worden ongelukkig als je ze uit elkaar haalt.

Dat ontdekte Krista McLennan van University of Northampton in Groot Brittanniƫ. Ze heeft de hoeveelheid stresshormonen bij koeien gemeten die alleen stonden, bij een onbekende andere koe in de wei waren, of die met hun beste vriendin waren. Vooral in dat laatste geval voelen koeien zich senang.

Een koe die alleen staat, of met een onbekende soortgenoot, maakt veel stresshormoon aan. Koeien kennen zelfs het ‘nieuwe kind in de klas-syndroom’: als een koe in een onbekende groep terecht komt, dan vliegt haar hartslag en hoeveelheid stresshormonen omhoog.

Volgens McLennan bewijst haar onderzoek maar weer eens hoe sociaal koeien zijn. Boeren kunnen volgens haar meer melk krijgen als ze koeien bij hun favoriete soortgenoten laten staan.