Knik je hoofd voor versieren


Geen succes bij het andere geslacht? Probeer je hoofd eens anders te houden, dan gaat versieren makkelijker.

Je doet je mooiste kleren aan. Kamt je haar nog eens. Een subtiel eau de toilette en dan naar de kroeg. Maar een van de meest simpele dingen die je kunt doen om aantrekkelijk te worden, is je hoofd een knikje meegeven.

Mannen die een vrouw aanspreken, kunnen hun hoofd het beste een beetje naar beneden knikken; vrouwen die een man begeren, dienen vooral ietsje omhoog te kijken.

Helemaal fout! Door zo naar beneden te kijken, komt ze nooit aan de man. Foto: © Shawn And Sue Roberts | Dreamstime.com.
Dat zeggen onderzoekers van de University of Newcastle in Australië. Het heeft alles te maken met de lengteverschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen willen graag dat vrouwen letterlijk naar ze ‘opkijken’, vrouwen krijgen vlinders in de buik van een man die zijn blik naar onderen wendt.

De Australiërs lieten proefpersonen (mannen en vrouwen) kijken naar gezichten die door een computer werden gegenereerd. Sommige gezichten waren naar boven of onderen geknikt. De proefpersonen moesten de aantrekkelijkheid van de gezichten beoordelen. Daarbij kwam een duidelijke voorkeur naar ‘knikken’ aan het licht.

De onderzoekers gaan nu de kroeg in om te kijken of mensen de knikjes ook spontaan gebruiken als ze op jacht zijn naar een partner. De resultaten van het onderzoek staan in het vakblad Evolutionary Psychology.

Follow Faqtman on Twitter