Kinderen steeds dikker


ontbijt

Verontrustend veel kinderen zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te dik. Wereldwijd zijn er al minstens 41 miljoen meisjes en jongens onder de vijf jaar met overgewicht of zelfs obesitas, staat in een rapport van de organisatie.

Dit komt overeen met 6,1 procent van de kinderen in deze leeftijdsgroep – in 1990 waren dat er nog 31 miljoen (4,8 procent). De schuld voor deze toename is volgens de WHO vooral de reclame voor ongezonde voeding. De lidstaten moeten daarom ingrijpen met wetten en programma’s over een gezond dieet.

De grootste toename van dikkere kinderen ziet het WHO-rapport in landen met lage en middeninkomens. Bijna de helft van de dikke kinderen woont in Azië; een kwart in Afrika. Vooral dat laatste lijkt gek. Maar de WHO zegt dat ondervoeding in de vroegste jeugd het risico op obesitas in latere jaren verhoogt.

De WHO vindt een sterker politiek engagement nodig om de mondiale uitdaging van overgewicht en obesitas bij kinderen aan te pakken. Nu zijn veel hulpprogramma’s gericht op ondervoeding en hulp om kinderen genoeg eten te bezorgen. Dat probleem bestaat ook nog steeds, maar er moet ook voorlichting komen over gezond eten. Wat ook kan helpen zijn schoolmaaltijden, een afname van het suikergehalte van voedsel of beperking van reclame.