Kerstman in Kirgizië?


Kerstman: hondenbaan. Foto: Jonathan G Meath.

Logistiek probleempje: je hebt alleen een vliegende slee en pakjes voor 2,5 miljard huishoudens over de hele wereld. Hoe krijg je die als Kerstman allemaal binnen 48 uur op hun bestemming? Door je basis in te richten in het Centraal-Aziatische Kirgizië en je slee te voorzien van een turbo. Alleen als je 5800 kilometer per seconde gaat, kun je alle kinderen van de wereld iets in hun sok stoppen.

Met dat voorstel komt het Zweedse ingenieursbureau Sweco, dat net heeft gedaan alsof de Kerstman een klant is. Ze komen tot de schokkende conclusie dat de Kerstman hulp moet hebben. Anders heeft hij voor ieder bezoek maar 34 miljoenste seconde. In die tijd moet hij zijn slee parkeren, door de schoorsteen en de pakketjes onder de kerstboom stoppen.

Dan is het weer gassen geblazen voor het volgende bezoek. Zou de slee daadwerkelijk de benodigde snelheid bereiken, dan heeft Santa een ander probleem: de luchtweerstand van zijn voertuig plus cadeautjes is zo groot, dat het span vlam zou vatten. Wat wij zouden waarnemen als een vallende ster, is dan de Kerstman, slachtoffer van zijn eigen ambitie.

Follow Faqtman on Twitter