Kat geeft je geen kanker


Goed nieuws voor kattenbezitters: je vriendje met een vachtje geeft je geen hersenkanker. Het vermoeden dat katten wellicht konden zorgen voor een tumor bij mensen kwam vorig jaar uit meerdere studies naar voren. Dat heeft alles te maken met een parasiet die katten vaak in zich dragen. Deze Toxoplasma gondii kan zich alleen vermenigvuldigen in de darmen van katten.

Om te zorgen dat hij daar komt, nestelt T. gondii zich in het brein van muizen en ratten en gedraagt zich daar als een tumor. De parasieten beïnvloeden het muizenbrein zodanig, dat de knaagdieren aangetrokken raken door de geur van kattenpis. Ook gaan muizen zich veel dapperder gedragen dan verstandig is. De kat vangt daardoor de muis en de parasiet lift mee richting de kattendarmen.

Zou deze parasiet hetzelfde doen bij mensen? Zou je er zelfs een echte tumor van kunnen krijgen? De onderzoekers van de oorspronkelijke studie stelden de vraag, maar gaven geen antwoord. Dat is er nu wel: nee. Onderzoekers uit Oxord (GB) hebben de kankerstatistieken naast een lijst met katteneigenaren gelegd. Daar komt uit dat kattenhouders niet vaker aan hersentumoren lijden dan anderen.

Follow Faqtman on Twitter