Kapen 80 jaar oud


Kapen is jarig. Op 21 maart 1931 werd voor het eerst een vliegtuig overmeesterd door onverlaten.

De eerste piloot die met een kaping te maken kreeg was Captain Byron Rickards die met zijn Ford Tri-Motor van Lima naar Arequipa in Peru vloog. Bij de landing werd zijn vliegtuig bestormd door rebellen. Zij wilden dat hij weer opsteeg om pamfletten over de omgeving uit te gooien. Rickards weigerde en zat tien dagen gevangen. In ruil voor zijn vrijlating vloog hij een paar rebellen naar Lima.

Rickards was bovendien de eerste piloot die twee kapingen meemaakte. In 1961 werd zijn Continental Airlines vliegtuig gekaapt door een vader en zoon. Die werden op de grond door de FBI overmeesterd.

Een Ford Trimotor, het eerste toestel dat ooit werd gekaapt.

De jaren zestig waren de hoogtijdagen van kapingen. Niet minder dan 364 vliegtuigen kregen te maken met kapen er in dit decennium, vaak met een politiek motief. De meeste kapers wilden naar Cuba vliegen; de communistische (en warme) staat oefende een grote aantrekkingskracht uit op Amerikanen, Palestijnen en andere revolutionairen. Opmerkelijk genoeg kaapten veel Cubanen vliegtuigen om naar de VS te vliegen. Verbeterde methodes om passagiers te controleren zorgden er voor dat het aantal kapingen in de jaren zeventig en tachtig daalden.

De eerste kaping om zelfmoord te plegen was een Belgische première. In 1933 liet een Duitse tandarts, Albert Voss, een Imperial Airways vliegtuig neerstorten in Dixmuide. Hij wilde niet opgepakt worden omdat hij drugs smokkelde. Voor de crash stapte hij op 2000 meter zonder parachute uit.

De meest beruchte kaping met zelfmoord vond ongetwijfeld plaats op 11 september 2001, toen meerdere vliegtuigen werden gekaapt door Arabische terroristen. Zij lieten de vliegtuigen vervolgens neerstorten op New York, Washington en (onbedoeld) het Amerikaanse platteland.

De laatste kaping was op 5 januari, toen een vlucht van Oslo naar Istanbul werd gekaapt door een Turkse asielzoeker die beweerde een bom te hebben. Hij werd overmeesterd door andere passagiers.Follow Faqtman on Twitter