Jurassic Park wordt echt


Biologen zijn er in geslaagd het bloed van een mammoet na te maken door oeroud DNA te gebruiken. Volgt snel de rest van het dier?

Toen de film Jurassic Park werd gemaakt, leek het nog erg gezocht. Je neemt het DNA van een fossiel uit de prehistorie en je maakt daarmee een diersoort na die al miljoenen jaren is uitgestorven.

Toch is een eerste stap op weg naar het namaken van voorwereldlijke dieren gezet. Een internationaal onderzoeksteam is er in geslaagd het bloed van een mammoet na te maken.

Een volledig skelet van een mammoet die werd gevonden in Colombia. Foto: WolfmanSF.
Een volledig skelet van een mammoet die werd gevonden in Colombia. Foto: WolfmanSF.

Het begon allemaal toen paleontologen in Siberië een redelijk intact skelet van een mammoet vonden in een rivierbedding. De botten van het beest bleken restjes bloed te bevatten waarin het DNA van de wollige olifant was opgeslagen.

Dit DNA werd ingebracht in een e-coli bacterie. Dit micro-organisme begon de eiwitten te produceren waaruit het mammoetbloed ook moet hebben bestaan. Wat de wetenschappers in hun laboratorium hebben gemaakt, is bloed dat duizenden jaren geleden voor het laatst door de aderen van een beest heeft gepompt.

Professor Alan Cooper met het bot waaruit het DNA is gehaald. Foto: University of Adelaide.
Professor Alan Cooper met het bot waaruit het DNA is gehaald. Foto: University of Adelaide.

Wat hebben we aan dit experiment? Onderzoekers zijn druk bezig geweest om het bloed te bestuderen. Het blijkt dat het mammoetbloed zo is samengesteld dat het zelfs bij zeer lage temperaturen zuurstof kan bevatten. Dat betekent dat de mammoet in staat was om zelfs op het dieptepunt van de ijstijd door te leven.

Het experiment smaakt naar meer. Het team dat de mammoet heeft laten herleven in de vorm van bloed heeft aangekondigd nu een uitstorven Australisch buideldier weer tot leven te gaan wekken. Wanneer volgt een dinosaurus?