Je droomt met je ogen


Paleis op de Dam

Wie diep slaapt, maakt wilde bewegingen met zijn of haar oogbol. Rapid Eye Movement of REM heet dat. Het is ook de fase van slaap waarin de meeste dromen voorkomen. Israƫlische onderzoekers hebben ontdekt dat het snel bewegen met de oogbol zorgt voor stimulering van het deel van de hersens dat visuele prikkels verwerkt als we wakker zijn.

Daarmee is voor het eerst de link gelegd tussen de ogen en dromen.

De ontdekking is bijvangst van een groot onderzoek naar epilepsie. Aan de universiteit van Tel Aviv zijn een aantal mensen die aan deze aandoening lijden, voorzien van elektrodes in de hersens. Daarmee kunnen aanvallen van epilepsie worden onderbroken. Maar de elektroden kunnen ook worden gebruikt om hersenactiviteit mee te meten.

Tijdens een deel van het onderzoek, naar hersenactiviteit tijdens de slaap, werd ontdekt dat vooral het visuele deel van de hersens tijdens REM-slaap zeer actief is. Het gaat met name om het kwabje waar visuele herinneringen en concepten worden verwerkt. Wie bijvoorbeeld de woorden ‘Paleis op de Dam’ hoort of leest, ziet dankzij dit deel van de hersens het Amsterdamse paleis voor zich (zoals nu bijvoorbeeld). Het is geen gedetailleerd beeld, eerder een schets. Je zult niet zien hoeveel schoorstenen er op het dak zitten, daar moet je het gebouw echt voor zien, zoals op de foto hierboven.

Dromen werken waarschijnlijk net zo. We dromen zelden in veel details, meer in ruwe beelden en concepten. Allemaal dankzij dat deel van het brein, zo valt te lezen in Nature Communications.