Jabulani: gekke bal


Het lijkt een open deur, maar de bal zal een grote rol spelen bij het komende WK voetbal. Een ‘zwabberbal’?

Rafael van der Vaart wil vaak proberen van afstand te schieten tijdens het komende WK. De bal, genaamd Jabulani is onvoorspelbaar en dus kan er nog wel eens eentje invliegen. De Jabulani is een product van Adidas. Een team van Loughborough University (GB) heeft de bal de afgelopen vier jaar voor Nike ontwikkeld.

De naam Jabulani betekent ‘vieren’ in het Zulu. Maar of er iets te vieren valt? De opdracht van Adidas was om een bal te maken die zo min mogelijk onvoorspelbare beweging maakt tijdens de vlucht. Tijdens de concept fase gebruikte het team van techneuten en sportwetenschappers een speciale robotvoet om verschillende traptechnieken op de bal uit te proberen.

Zwabberbal of technisch hoogstandje? De praktijk zal het leren.
Zwabberbal of technisch hoogstandje? De praktijk zal het leren.

Stiksels werden vervangen door gelijmde of thermisch gebonden naden en de 32 panelen teruggebracht tot acht.

De bal was toen zo glad, dat hij instabiel werd tijdens de vlucht. Zestien aero-groeven werden toegevoegd.

Die groeven zorgen voor minder wervelingen langs het oppervlak van de bal. Net als de deukjes in een golfballetje zorgen ze voor een gunstige luchtstroom langs de bal. Dat komt doordat de deukjes en groeven een soort mini-wervelwindjes veroorzaken rond het oppervlak. Daardoor blijft de lucht beter aan de golfbal ‘plakken’. Zou je een balletje zonder deukjes gebruiken voor golf, dan duwt het gladde oppervlak de lucht naar buiten. Daardoor ontstaat achter het balletje onderdruk, waardoor het afremt.

Gaat het in de praktijk werken? De techneuten van Loughborough houden vol dat ze de perfecte bal hebben gemaakt. Maar verschillende keepers hebben al gezegd dat de Jabulani toch zwabbert, vooral op grotere hoogte. Wie suggesties heeft hoe dat kan, mag dat in de reacties melden.