Italianen willen experiment met tijdreizen

Napolitanen gaan wormgat maken


tijdreizen

Ambitie kan de onderzoekers van de Universita Federico II di Napoli niet worden ontzegd. De universiteit heeft aangekondigd te willen gaan experimenteren met een wormgat, een gat in de structuur van ruimte en tijd. In principe zou tijdreizen daarmee mogelijk moeten zijn. De Italianen hebben puur theoretisch aangetoond dat het mogelijk moet zijn een dergelijk gat in het laboratorium tot stand te brengen.

Die methode, waarbij de beweging van elektronen in grafeen wordt gemanipuleerd, zal binnenkort worden gepubliceerd in het vakblad Journal of Modern Physics D. Een uittreksel is nu al te downloaden via de site ArXiv. Hoofdonderzoeker Salvatore Capozziello heeft in de Italiaanse pers laten weten dat er een werkend prototype bestaat voor het experiment.

Een wormgat staat ook wel bekend als een Einstein-Rosen brug. Het betreft een – tot nu toe puur theoretische – mogelijkheid om sneller dan het licht te reizen. Dat is normaal niet mogelijk, maar volgens deze theorie bestaat er een sluiproute door het universum. Dat zou tijdreizen mogelijk kunnen maken. Door een wormgat U-vormig te maken, kom je er eerder uit dan je erin zult gaan. Zo reis je – opnieuw puur theoretisch – terug in de tijd.

Als het de Italianen lukt om een dergelijk gat in de ruimtetijd te creëren is dat mogelijk de uitvinding van de eeuw. Volgens het onderzoeksverslag op ArXiv werken de Italianen daartoe samen met natuurkundigen uit Iran, Slowakije, Griekenland en Rusland – een opmerkelijke groep mensen. Ze willen microscopisch kleine wormgaten maken tussen twee extreem dunne lagen grafeen door daar nanobuisjes tussen plaatsen.

Een ruimteschip past daar nog niet doorheen, maar als ze in staat zijn op deze kleine schaal een wormgat te maken, dan is het experiment waarschijnlijk ook te vergroten.

Het ontstaan van een wormgat zullen de Italianen vaststellen door de zwaartekracht rond het experiment te meten, heeft Capozziello de krant La Stampa laten weten. Het idee spreekt de Italiaanse pers in ieder geval enorm aan. Ze noemen het experiment al Stargate made in Italy.