Google vindt spectaculaire krater


Een Italiaanse mineraloog vond in 2008 bij toeval een onbekende inslagkrater van een meteoriet op Google Maps. Hij was op zoek naar natuurlijke kenmerken van het landschap, toen hij ineens een ronde krater zag.

De krater is 45 meter breed en 16 meter diep en ligt diep in de Oostelijke Uweinat-woestijn in het zuidwesten van Egypte, op twee kilometer van de grens met Soedan. Het is een relatief jonge krater; de inslag moet minder dan vijfduizend jaar geleden hebben plaatsgevonden. Het is een van de best bewaard gebleven kraters die tot nu toe is gevonden.

De eerste geofysische studie naar de Kamil-krater werd begin dit jaar ondernomen door een groep Italiaanse en Egyptische onderzoekers.

Volgens de geologen moet de krater zijn veroorzaakt door een stuk ijzer van tien ton met een snelheid van meer dan twaalfduizend kilometer per uur. De vuurbal moet meer dan duizend kilometer ver te zien zijn geweest.

De expeditie duurde maar twee weken, maar de voorbereidingen kostten meer dan een jaar. Om bij de krater te komen moest de groep van veertig mensen drie dagen rijden, in een woestijn waar het veertig graden heet was.


Grotere kaart weergeven

De onderzoekers hebben een aantal mooie foto’s van de krater in Egypte op Flickr gezet. Volgens National Geographic werkt de krater nieuw licht op de gevaren die ons bedreigen vanuit de ruimte.