Ingewanden van suiker


Een 'vaatstelsel' van suiker onder de miscroscoop. Foto: Jordan S. Miller.

De ontwikkeling van 3D printers gaat zo snel dat we binnenkort ingewanden kunnen maken. Gedeeltelijk van suiker.

De uitdrukking ‘je bent toch niet van suiker’ krijgt binnenkort een nieuwe lading. Over een paar jaar zouden er best wel eens mensen rond kunnen lopen die gedeeltelijk met de zoete stof zijn gemaakt. Dat komt door een uitvinding van de University of Pennsylvania (VS), waar druk wordt gewerkt aan printbare ingewanden als levers en darmen. Die kunnen delen van het lichaam vervangen die bijvoorbeeld door kanker zijn aangetast.

Wetenschappers kunnen zulke ingewanden als maken in twee dimensies, maar een werkend 3D model produceren bleek tot nu toe te moeilijk. Menselijke ingewanden hebben namelijk allemaal een complex netwerk van bloedvaten die alle cellen van bloed voorzien. Zonder dat vaatstelsel sterven cellen binnenin een kunstmatig orgaan snel af. Een dergelijk netwerk namaken, was tot nu toe te moeilijk. In Pensylvania hebben ze echter een oplossing bedacht. Ze maken daartoe een driedimensionaal netwerk van holle buisjes van suiker. Dat lijkt een beetje op een miniatuur steiger.

Vervolgens gebruiken ze een soort 3D printer om het orgaan dat ze na willen maken om dat netwerk heen te bouwen. Suiker heeft als voordeel dat het sterk genoeg is om niet te breken tijdens het bouwen van het orgaan. Bovendien kun je – als het orgaan klaar is – de boel doorspoelen met water, waardoor de suiker oplost zodat je een netwerk van buisjes overhoudt. Je hebt dan een orgaan met een vaatstelsel.

Deze methode werkt uitstekend. Bloed bereikt alle delen van het nieuwe orgaan en er vormen zich zelfs nieuwe haarvaatjes in het kunstmatige orgaan. Het maken van de driedimensionale netwerken is bovendien zo eenvoudig (en de ingrediƫnten kun je bij de supermarkt kopen) dat ziekenhuizen het in de toekomst makkelijk zelf kunnen. Toch gaat het nog even duren voor we binnen enkele dagen een ingewand kunnen printen. De dichtheid van cellen in de kunstmatige lichaamsdelen is nog te laag. Toch zijn de onderzoekers er van overtuigd dat ze binnen een paar jaar werkende organen kunnen produceren.

Bron.