IJssmelt zichtbaar uit ruimte


Nasa gaat het smelten van de Groenlandse ijskap in de gaten houden met hulp van satellieten. Het smeltwater blijkt namelijk zeer goed zichtbaar te zijn vanuit de ruimte. Het heeft door sediment een lichtere kleur dan het donkere zeewater en steekt daardoor behoorlijk af. Zo vormen zich lichte ‘pluimen’ in het water die met de juiste programmatuur geobserveerd kunnen worden.

De Groenlandse gletsjers worden gezien als zeer belangrijk als het gaat om het potentieel stijgen van de zeespiegel door een warmer klimaat. Door onderzoek naar het smeltwater te combineren met waarnemingen van zeespiegelstijging, hoopt Nasa beter te begrijpen hoe dat mechanisme in zijn werk gaat. Volgens het klimaatpanel IPCC kan de zeespiegelstijging in 2100 tussen de 4 en 21 centimeter bedragen.

Nasa geeft op de site van hun Earth Observatry programma toe dat de opnames uit de ruimte niet het hele verhaal vertellen. De foto’s tonen een tweedimensionaal beeld, er is niet te zien hoe diep de pluimen onder water doorlopen. Daardoor kan er meer smeltwater zijn dan wordt waargenomen.