Hubble getuige van botsing


Voor het eerst heeft Hubble een botsing van asteroïden vastgelegd. Dit bericht Nasa op basis van de foto’s die de ruimtetelescoop eerder dit jaar naar Houston stuurde.

P/2010 A2 na de botsing met een ander stuk ruimtebrok

Op de beelden is ruimtepuin te zien in een stervorm op de kop van de asteroïde, mogelijk bewijs van een fikse botsing nabij Jupiter en Mars. Dergelijke ‘ongelukken’ komen niet heel vaak voor en zijn moeilijk vast te leggen. Waarschijnlijk dateert deze knal al uit 2009.

Maar een goede knal moet het zijn geweest van P/2010 A2, de naam die onderzoekers van de University of California het object gaven. Ze schatten dat de twee objecten (een kleine van ca 3 meter en een groter brok) met bijna 18.000 kilometer per uur tegen elkaar ramden.

Eerder dit jaar ontdekte het Lincoln Near-Earth Research (LINEAR) Program Sky Survey al dat er iets vreemds aan de hand was met de asteroïde, maar het was Hubble die het stervormige projectiel na de botsing kon vastleggen. het tijdschrift Nature zal uitgebreid over de analyse van deze gebeurtenis berichten.

Beeld: Hubblesite, Nasa, Esa. G. Bacon

Follow Faqtman on Twitter