Honden luisteren als peuters


Je hond behandelen als een kind is zo gek nog niet. De Hongaarse wetenschapper József Topál ontdekt dat honden ons net zo goed begrijpen als een kind van 2. Zo maken ze oogcontact om te ontdekken in wat voor bui we zijn en reageren ze op hun naam.

Luisterende hond

In het blad ‘Current Biology’ legt Topál uit hoe hij de communicatieve vaardigheden van onze trouwe viervoeters heeft getest. Hij zette ze voor de tv en liet ze opnames van een mens zien. Met een ‘eye tracker’, een apparaatje dat registreert waar ogen naar kijken, werd de hond in de gaten gehouden. Het mens op de video stond in het midden en links en rechts van hem stonden stonden twee identieke potten. De man op de video zei ‘hoi hond’ en keek vervolgens naar een pot.

Niet iedere opname was hetzelfde. De ene keer keek de man op video de hond aan en zei hij de woorden met een enthousiaste stem terwijl hij de andere keer de hond niet aan keek. Wanneer de man de hond aan keek terwijl hij sprak, reageerde de hond en keek hij mee naar de pot waar de persoon op de video ook naar keek. Topál verklaart: “Het onderzoek onthult dat honden communiceren op een manier die voorheen alleen werd toegedicht aan mensen.”

De Hongaar is nog lang niet klaar met zijn honden-onderzoek, hij denkt dat er nog veel meer te ontdekken valt: “Door de blik van een hond te volgen, krijgen we inzicht in hoe hun brein werkt. We denken dat deze ‘eye tracker’ technologie ons nog veel meer verrassingen gaat brengen.”

Wil je trouwens een slimme hond? Neem dan een teefje. Uit Oostenrijks onderzoek blijkt dat vrouwtjeshonden slimmer zijn dan mannetjes. ’t Is maar dat je het weet.

Foto: Flickr.com/digital_image_fan

Follow Faqtman on Twitter