Hond en kat dezelfde voorvader


Honden en katten verschillend? Nu misschien, maar ze blijken een gemeenschappelijke voorvader te hebben. En die delen ze ook nog eens met tijgers, wezels en beren. Dat alles leiden paleontologen af van een fossiel dat ze hebben gevonden in de Belgische gemeente Dormaal. Het wezentje dat ze daar vonden doopten ze dan ook de Dormaalocyon latouri.

In totaal vonden onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 250 botten en tanden van dit beestje. Dat leefde 55 miljoen jaar geleden in wat nu noordelijk Europa is. Dat was een uitzonderlijk warme periode waarin het nog mogelijk was om vanuit Europa naar Amerika te lopen. Dat heeft de Dormaalocyon latouri dan ook gedaan.

Onderzoek van de botten toont aan dat het een vroege voorvader was van nogal wat beesten, waaronder beren en katachtigen. De Belgische paleontologen geloven echter niet dat het dé voorvader was, die leefde nog eerder en was primitiever. Zo’n 40 miljoen jaar geleden ontstonden uit allerlei geëvolueerde ondersoorten van de Dormaalocyon latouri de voorvaderen van tijgers, wolven en beren. Nog 20 miljoen jaar evolutie leverde de diersoorten op waarin we onze huidige dieren in kunnen herkennen.

De ontdekking van dit dier wordt beschreven in het Journal of Vertebrate Paleontology.