Nieuws

Hoe kies je een nieuwe hoofdstad?


jakarta

Indonesië wil nog voor het einde van het jaar een knoop doorhakken over het verplaatsen van de hoofdstad. De huidige hoofdstad, Jakarta (foto), is een overbevolkte verschrikking. Het verkeer staat constant vast. Bovendien ligt Jakarta aan zee en de stad daalt, wat geregeld tot overstromingen leidt. Voeg daarbij de tropische temperaturen, een paar vulkanen in de buurt en een heftige lucht- en waterverontreiniging en je hebt een groot probleem.

Dat hadden de Nederlandse kolonialen al door. Die hebben in de jaren dertig het plan opgevat om de regering uit het toenmalige Batavia te verhuizen naar het hoger gelegen – en dus koelere – Bandoeng. Alle nieuwe overheidsgebouwen waren net klaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De plannen gingen toen natuurlijk niet door. Maar het nieuwe onafhankelijke Indonesië begon ook een verhuizing te plannen. Nu moet het dan eindelijk gebeuren. Maar hoe kies je een nieuwe hoofdstad?

Er zijn ruwweg twee mogelijkheden. Of een bestaande stad wordt uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad, of de Indonesiërs stampen een complete nieuwe stad uit de grond. Brazilië heeft eerder zoiets gedaan, toen het de nieuwe hoofdstad Brasilia bouwde.

Maar zulke steden voldoen vrijwel nooit. Ze hebben geen ziel en er wonen hoofdzakelijk ambtenaren. Het duurt daardoor vaak lang voordat er genoeg voorzieningen zijn. Bovendien blijven vrienden en familie van de overheidsdienaren vaak achter in de oude hoofdstad, zodat er veel heen en weer wordt gereisd. Daar wordt niemand gelukkig van.

Een bestaande stad of dorp bombarderen tot nieuwe hoofdstad? Myanmar deed dat in 2005 toen het dorp Naypyidaw werd uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad, ter vervanging van Yangon. Maar welke? Palembang is een van de favorieten. De stad op Sumatra is altijd erg belangrijk geweest voor de Indonesische handel. En het ligt dicht bij Singapore en Maleisië, belangrijke handelspartners. Maar het ligt dus ook ver naar het westen in het langgerekte eilandenrijk. Naar oostelijke eilanden is het al snel 4 of zelfs 5 uur vliegen.

De beste kaarten lijkt Palangkaraya te hebben, op het Indonesische deel van Borneo. Er zijn geen vulkanen een aardbevingen en er is de ruimte. Maar daar moet heel veel nieuw worden gebouwd, het is nu een relatief bescheiden stad. Bovendien is het meer dan een uur vliegen naar Jakarta, wat tot veel reistijd zal leiden. Zal de Indonesische president dat aandurven?