Hoe chocola je toch niet slank maakt


Hoe betrouwbaar zijn nieuwsberichten over wetenschap? Niet betrouwbaar genoeg, heeft een Duitser bewezen. Hij bracht een persbericht naar buiten dat chocolade je slank maakt. Tot zijn verbazing nam de wereldpers dat klakkeloos over.

Johannes Bohannon is moleculair bioloog, wetenschapsjournalist en directeur van het Institute of Diet and Health. Dat instituut is overigens weinig meer dan een website. Bohannon is wel wetenschapper, maar houdt zich bezig met bacteriën, niet met de menselijke spijsvertering.

Toch heeft hij met hulp van een paar collega’s onderzoek gedaan naar de effecten van chocolade op het menselijke figuur. Via Facebook wist hij vijftien vrijwilliger te rekruteren om als proefpersonen te dienen. Vijf van hen moesten eten zoals ze gewend waren, vijf moesten hun inname van suikers verminderen en nog eens vijf moesten minder suikers eten plus iedere dag een reep naar binnen schuiven.

Beide groepen met een verminderde inname van suikers vertoonden een lager gewicht na drie weken. Alleen de groep die chocolade at, viel 10 procent sneller af. Het door Bohannon persoonlijk opgerichte Institute of Diet and Health bracht dat feit met een ronkend persbericht naar buiten. De Daily Mail, Huffington Post en vele andere media namen het over.

Maar het onderzoek was echt, toch? Volgens Bohannon bewijst zijn studie niets. Er deden hoofdzakelijk vrouwen aan mee, wiens gewicht tot 2,5 kilo kan fluctueren tijdens hun menstruatiecyclus. Bovendien was de groep proefpersonen veel te klein, door vijf mensen per groep te nemen, verhoog je de kans dat één iemand het gemiddelde sterk beïnvloedt.

Ook testte Bohannon de groep proefpersonen op 18 verschillende zaken, waaronder bloeddruk, eiwitgehalte, kwaliteit van de slaap en hun gevoel van welbevinden. Het was voor hem een kwestie van het resultaat dat het meest opviel in een persbericht naar buiten brengen. Toevallig was het gewicht.

Bohannon schreef er een artikel over voor de site io9.com. Zijn advies? Geloof maar niet alles dat je leest.