Hippe Hitler in het nauw


Een Australisch kunstenaarscollectief staat onder grote druk. Hun best verkopende item is namelijk ene Adolf H. uit B.

RedBubble was een grote hit in Australië. De site, die beloofde kunst voor de straat te gaan produceren, was door crowdfunding tot stand gekomen. De artsy T-shirts van RedBubble waren mooi, grappig en deden het goed onder hippe en jonge stedelingen.

En toen besloot de organisatie om Adolf Hitler maar eens van stal te halen. Ze riepen het personage Hipster Hitler in het leven, een jonge, hippe versie van de Führer. Compleet met designbril.

Er kwamen stripjes van de hippe nazi-leider en uiteraard T-shirts. Daarop slogans als Whose Reich is it anyway?

De Australische joodse gemeenschap is in rep en roer. Facebook heeft de Hip Hitler pagina gesloten. PayPall accepteert geen betalingen aan de site meer. Maar volgens de directeur van RedBubble begrijpt iedereen het verkeerd. Het is satire. Juist door Hitler anders te laten zien, wil RedBubble de pavlovreactie op de figuur van de Führer aan de kaak stellen.

Dat zullen ze overigens met een andere advocaat moeten doen. De man die RedBubble had moeten verdedigen in een aantal zaken die door joodse organisaties was aangespannen is zelf joods. Hij heeft ontslag genomen.

Follow Faqtman on Twitter