Sensationeel: het fenomeen ‘Steve’


Steve

Dames en heren, dit is Steve. Nee, er mist geen persoon op de foto, het gaat om de lichte streep die zo prachtig te zien is. Het is een nieuw en tot nu toe vrijwel onbekend atmosferisch fenomeen. En omdat nieuwe fenomenen soms een beetje eng zijn, hebben de onderzoekers die dit hebben ontdekt het maar een aardige naam gegeven: Steve. Net als in de film Over the Hedge, waar kleine dieren een enge heg moeten slechten.

Maar wat is het? Wetenschappers die zulke lichtgevende linten in de lucht zagen, dachten dat het te maken had met het noorderlicht. Maar hoe precies? Daar zijn ze nu achter. Deskundigen van de University of Calgary in Canada bekeken satellietdata van plekken waar Steve was waargenomen en zagen dat de temperaturen daar gigantisch stegen.

Zoals bij deze Steve, waar het op 300 kilometer boven de aarde ineens bijna 3000 graden celsiums was. Het gaat om een lint van superheet gas van 25 kilometer lengte dat met 6 kilometer per seconde richting het westen dreef. Als een soort rivier in de lucht transporteert Steve warmte van de ene plek in de atmosfeer naar de andere.

Dan de hamvraag, wat veroorzaakt een Steve? Daarop hebben de onderzoekers uit Canada ondertussen een antwoord. Maar die gaan ze ons voorlopig niet vertellen. Eerst willen ze er over publiceren in een wetenschappelijk vakblad, zodat andere wetenschappers er op kunnen reageren. Dat ze nu al met Steve naar buiten zijn getreden, is omdat ze hopen dat mensen hun eigen Steves op film of foto vastleggen en delen met de rest van de wereld.

Want hoe meer Steves worden waargenomen, hoe beter we dit fenomeen kunnen verklaren. Zie je er eentje, schrijf dan dus naar Canada, daar zitten ze te wachten op zo veel mogelijk meldingen.