Het regent diamanten


Op aarde zijn diamanten zo waardevol omdat ze relatief zeldzaam zijn. Af en toe is er een nieuwe vindplek, maar veel komen er niet bij. In ons zonnestelsel is het een ander verhaal. Op Jupiter en Saturnus zijn er diamanten in overvloed, blijkt uit nieuw onderzoek.

Beide zijn gasplaneten, waar de druk exponentieel toeneemt naarmate je dieper in de atmosfeer komt. Beide planeten hebben een laag waar de druk en de temperatuur precies goed is om koolstof in diamanten te laten veranderen. Deze laag is zelfs behoorlijk dik, zodat beide planeten een grote hoeveelheid van de edelstenen zullen herbergen.

Vallen die diamanten nog dieper de atmosfeer, dan worden druk en temperaturen zo hoog, dat de diamanten zelfs zullen smelten. Daar tref je een fenomeen dat op aarde niet bekend is, een regen van vloeibare diamanten. Soms zullen die druppels samen klonteren, zodat je grote brokken diamant hebt die rond de kern van beide planeten draaien.

Volgens de onderzoekers van California Specialty Engineering wordt het in de verre toekomst mogelijk om de diamanten te oogsten met een ruimteschip. Dat zou om Saturnus kunnen draaien en met een grijparm diep de atmosfeer in kunnen gaan om de diamanten te pakken. Wellicht dat de prijs van de stenen dan iets omlaag gaat.