Het nadeel van mooi zijn


Knappe vrouwen worden intelligenter gevonden, verdienen meer, en zijn vaak gelukkiger dan hun minder aantrekkelijke seksegenoten. Toch heeft een aantrekkelijk gezicht ook nadelen.

Een mooi uiterlijk willen we allemaal wel. Toch hebben vrouwen er niet altijd profijt van als ze gaan solliciteren, concluderen onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israel. Mooie vrouwen die een foto meesturen bij hun CV worden minder vaak uitgenodigd op gesprek dan normaal uitziende vrouwen, of cv’s zonder foto. Opmerkelijk genoeg is dit effect bij knappe mannen precies omgekeerd.

De onderzoekers stuurden 5.312 cv’s naar 2.656 vacatures. Elke vacature kreeg twee identieke cv’s. Het ene cv bevatte geen foto, en het andere cv bevatte een foto van ofwel een knappe man of vrouw, ofwel een gemiddeld uitziende man of vrouw.

Wat bleek? Aantrekkelijke mannen konden in hun handjes wrijven. Ze werden veel vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek als ze een foto meestuurden van hun knappe kop. Bij vrouwen daarentegen werkte een mooi uiterlijk in hun nadeel. De beauty’s werden duidelijk minder vaak uitgenodigd op gesprek dan de gemiddeld uitziende vrouwen, of de cv’s zonder foto’s.

Hoe banaal het ook klinkt, de onderzoekers vermoeden dat vrouwelijke jaloezie aan dit effect ten grondslag ligt. ‘Sommige vrouwen zijn jaloers op de knappere sollicitanten, en ‘straffen’ deze vrouwen voor hun schoonheid door ze geen kans te geven op een nieuwe baan.’

Het is misschien niet leuk om te weten dat het zo werkt, maar wel verdomde handig.

Bron: Ben-Gurion University. Credit: Raisa Kanareva, Dreamstime.