Het begin van de Ramadan


Vandaag begint de Ramadan als de maan met het oog zichtbaar is. Wat betekent dat voor de 1 miljoen moslims in Nederland?

Het is moslims tijdens de Ramadan alleen toegestaan om te eten tussen zonsondergang en zonsopgang. Maar volgens islamitische theologen mag je je gezondheid geen schade aanrichten door te vasten. Mensen die in het ziekenhuis liggen, vrouwen die een baby verwachten en ouderen mogen ook overdag een snack eten. Eventueel mag een zieke later (als hij of zij weer beter is) de ‘schade’ inhalen door dan een maand te vasten.

Een moskee in Uppsala, Zweden. Als Ramadan de komende jaren in de zomer valt, hebben moslims rond de Poolcirkel een probleem: de zon gaat niet onder...
Een moskee in Uppsala, Zweden. Als Ramadan de komende jaren in de zomer valt, hebben moslims rond de Poolcirkel een probleem: de zon gaat niet onder...

Voor moslims in noordelijk Europa wordt de Ramadan de komende jaren extra zwaar. Als de vastenmaand tijdens de zomer valt, dan is er veel dag en weinig nacht. Het vasten duurt daardoor soms erg lang. Dit gaat vooral spelen in 2014, als de vastenmaand begint op 28 juni. In 2015 valt de eerste dag van Ramadan zelfs op 18 juni, drie dagen voor midzomer op het Noordelijk Halfrond. De zon komt dan al op om half zes en gaat pas rond tien uur onder.

Verschillende islamische geestelijken hebben al gezegd dat moslims dan ook de zonsopgang- en ondergang van Mekkah mogen aanhouden, eventueel volgens lokale tijd.

Waarom valt de Ramadan ieder jaar vroeger? Moslims hebben een maankalender. Er zitten twaalf manen in een jaar, waardoor een islamitisch jaar 354 of 355 dagen duurt. Dat scheelt elf dagen met het jaar dat in de westerse wereld wordt aangehouden. Daarom schuiven belangrijke islamitische feestdagen, zoals Ramadan, ieder jaar bijna twee weken naar voren ten opzichte van de westerse kalender.

Lees ook: Gelukkig Nieuwjaar (voor moslims dan)