Herfst begint vandaag met toepasselijk weer


herfst

De herfst begint vandaag op 21 september, zeggen veel mensen. Op die opmerking valt wel wat af te dingen, in sommige landen wordt 1 september gezien als het begin van het meteorologische najaar. Rond 21 september vieren we wel de astronomische herfst, de dag dat de stralen van de zon rechtstreeks boven de evenaar staan en tot 21 december iedere dag steeds verder naar het zuiden loodrecht op de aarde schijnt.

Hoe rechter de stralen op je schijnen, hoe warmer het wordt. Vandaar dat op het zuidelijk halfrond over een tijdje de zomer begint. Hoe groter de hoek waaronder de zon op je schijnt, hoe kouder. Vandaar dat bij ons binnenkort de winter begint.

Op 21 september is de nacht ook net zo lang als de dag. Daarvoor is de nacht korter dan de dag. De dagen worden tot 21 december steeds korter.

Het is toepasselijk weer vandaag. Maar toch is de herfst geen slecht seizoen. Je haar wordt dikker. Hoe lager de temperaturen zijn, hoe meer we ook tussen de lakens verdwijnen voor allerlei activiteiten. Vandaar dat er in september de meeste kinderen worden geboren, negen maanden na januari.

Je bent nu ook op je slankst. Het slechte nieuws is alleen dat het om een tijdelijk verschijnsel gaat, vanaf oktober komen de pondjes er weer bij op het noordelijk halfrond, om te pieken na de feestdagen. Dan begint een grote afvalrace richting de zomer en herfst, als we op het strand willen liggen